Dodano: 2007-09-10 00:04
Ten temat dotyczy właściwie totalnego marginesu w samym black metalu. Te zespoły można pewnie policzyć na palcach dwóch rąk, co nie znaczy jednak,że problem nie istnieje.
Forever Begins.
Dodano: 2007-09-10 19:49
| Sleeping_Giant napisał(a): |
| W tym temacie trzeba zachować zdrowy rozsądek.
(...) Natomiast teraz moim zdaniem nikt nie traktuje metalu (blacku też) poważnie. I mówię to jako osoba też słuchająca tego gatunku. No bo sorry, ale jak ja czytam text u Slipknota- "rozerwij mu krtań" , to nie lecę po tasak i ganiac sąsiadów. :roll: Tak samo, jak po obejrzeniu filmu Kill Bill nie stałem się mordercą. A ----- [quote:c7d18294f1="slashy"]Drodzy heretycy opętani siecia szatana :twisted: juz niedługo policja zapuka do naszych drzwi !! :lol: Jak widac inkwizycja powraca. Była lista ksiąg zakazanych, była lista zespołów zakazanych, a niedługo pojawia sie pierwsze ofiary palenia na stosach w XXI w... To woła o pomstę do nieba lub gdziekolwiek indziej. |
Bzdury. takie rzeczy zdarzą się tylko chyba w twojej głowie.[/quote:c7d18294f1]
Sam piszesz o dystansie jaki trzeba mieć do tekstów (w tym wypadku do zespołów black-metalowych i death-metalowych) a nie potrafisz odróżnić ironii w mojej wypowiedzi od tego co rzeczywiście miałam do powiedzenia... No cóż...
Pozdrawiam.
[url=http://www.lastfm.pl/user/slashy_dp]Chasing the sun[/url] [img:446aba9c11]http://img209.imageshack.us/img209/1863/sig02aslashylo4.jpg[/img:446aba9c11]
Dodano: 2007-09-10 19:53
Rozwiązaniem byłaby cenzura hehehe, ale stosując ją możemy popaść w kolejną skrajność. To z absolutnej wolności słwa zrodził się w mouzyce ten patologiczny twór (bo jak to inaczej nazwać), tylko ze ta wolnośc to coś o co walczy się przez całe życie. So where is the key??
Dodano: 2007-09-10 20:41
| slashy napisał(a): |
|
Sam piszesz o dystansie jaki trzeba mieć do tekstów (w tym wypadku do zespołów black-metalowych i death-metalowych) a nie potrafisz odróżnić ironii w mojej wypowiedzi od tego co rzeczywiście miałam do powiedzenia... No cóż... Pozdrawiam. |
A to sorry , bo myślałem,że ty jesteś jedną z tych osób, które uważają , że Polska zmienia się w kraj nazistowski czy też/lub kolonię Watykanu. :roll:
Forever Begins.
Dodano: 2007-09-10 20:59
litości czy muzyka black metalowa jest aż tak satanistyczna to czemu ludzie ja słuchają zamiast chodzić do kościółka na poranne modlitwy bo wiedzą ze religiach chrześcijańska jest dobra dla ojca dyrektora z radia maryja i nic nam nie daje wiec wiara w nas samych jest lepsza czasem jest zgubna ale my mamy los w swoich rękach.
Widziałem śmierć... Widziałem ją gdy przyszła po kogoś mi bliskiego... Gdy nie patrzała mi w oczy... I widziałem ją gdy patrzała na mnie, lecz odwróciłem wzrok... Widziałem śmierć... Jestem człowiekiem którego moc przed smiercia uchroni :evil:
Dodano: 2007-09-11 19:45
| Sleeping_Giant napisał(a): |
|
myślałem,że ty jesteś jedną z tych osób, które uważają , że Polska zmienia się w kraj nazistowski czy też/lub kolonię Watykanu. :roll: |
No cóz... Polsce do kraju nazistowskiego daleko, a do kolonii Watykanu jeszcze dalej. Bo moim zdaniem moherki czy Młodzież Wszechpolska mają bardzo mało wspólnego z chrześcijaństwem lub jak kto woli katolicyzmem... ale to odrębny temat...
| efunia napisał(a): |
| Rozwiązaniem byłaby cenzura |
Nie sądzę... Każdy wie, że zakazany owoc smakuje najlepiej, a więc powstawałoby coraz więcej takiej muzyki o coraz bardziej agresywniejszych i bardziej satanistycznych tekstach. Jednakże chciałam podkreślić, że to o czym są te piosenki lub w niektórych wypadkach utwory prawie w kazdym przypadku nijak ma się do rzeczywistosci. Każdy musi mieć swój rozum i powinien sam zadecydować czy dana muzyka skłania go do nienawiści i nie wiadomo jakich czynów. :twisted:
[url=http://www.lastfm.pl/user/slashy_dp]Chasing the sun[/url] [img:446aba9c11]http://img209.imageshack.us/img209/1863/sig02aslashylo4.jpg[/img:446aba9c11]
Dodano: 2007-09-11 21:15
| Slashy napisał(a): |
| Jednakże chciałam podkreślić, że to o czym są te piosenki lub w niektórych wypadkach utwory prawie w kazdym przypadku nijak ma się do rzeczywistosci. Każdy musi mieć swój rozum i powinien sam zadecydować czy dana muzyka skłania go do nienawiści i nie wiadomo jakich czynów. :twisted: |
Popieram, bo pisalam to tym wcześniej. Dla mnie teksty black metalowe to raczej wytwór zabawny a niżeli straszny. Nie tępie tego, bo skoro jest zapotrzebowanie to i jest towar. Ale tak na poważnie to myśle, że cały pic polega na tym aby się "nie dać zwariować" i pamiętać o tym, że to tylko tekst piosenki. That's all!!
-----
Sorrka Slashy!!!Coś źle narobilam jak Cie cytowałam
W takich wypadkach skorzystaj z opcji edycji postów i upewnij się, ze cytat znajduje się w formule : [quote = " nick " ] (... tutaj cytat ...) [/quote].
I nie dubluj postów :wink:
Z
Dodano: 2007-09-11 21:34
| [quote:4972857fbc="Sleeping_Giant"]
myślałem,że ty jesteś jedną z tych osób, które uważają , że Polska zmienia się w kraj nazistowski czy też/lub kolonię Watykanu. :roll: |
No cóz... Polsce do kraju nazistowskiego daleko, a do kolonii Watykanu jeszcze dalej. Bo moim zdaniem moherki czy Młodzież Wszechpolska mają bardzo mało wspólnego z chrześcijaństwem lub jak kto woli katolicyzmem... ale to odrębny temat...
[/quote:4972857fbc]
Mądrego to i dobrze posłuchac. :D
Forever Begins.
Dodano: 2007-09-13 14:33
Oj bo jeszcze w to uwierzę :lol:
Dodano: 2007-09-19 14:58
Nienawiść jest tak samo potrzebna na świecie jak miłość. Każdy człowiek jest wykładnią tych dwóch cech.
Dodano: 2007-09-19 15:05
meta ! metal ! szatan ! zło !! zuo!! diabły !! agrhrgggagrgaaaagg!!! techno !! metal !!! jazda !!! szatan, eja eja !!! :twisted:
.
Dodano: 2007-09-19 15:16
w sumie mnie to juz naprawde nic nie zdziwi... nawet to,co przeczytałam ;]
Dodano: 2007-09-19 15:18
| LustVampire napisał(a): |
| w sumie mnie to juz naprawde nic nie zdziwi... nawet to,co przeczytałam ;] |
mnie to w ogóle to forum rozwala :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
.
Dodano: 2007-10-07 18:11
| Harlequin napisał(a): |
| meta ! metal ! szatan ! zło !! zuo!! diabły !! agrhrgggagrgaaaagg!!! techno !! metal !!! jazda !!! szatan, eja eja !!! :twisted: |
a to co za bieda znowu ?? :lol:
Dodano: 2007-10-07 18:53
| Każdy musi mieć swój rozum i powinien sam zadecydować czy dana muzyka skłania go do nienawiści i nie wiadomo jakich czynów. :twisted: |
Jeśli ktoś czyni to, do czego skłania go słuchana muzyka, to - moim zdaniem - ma chyba coś nie tak z deklem :wink: I nijak ma to się do własnego rozumu :twisted:
Dodano: 2007-10-11 15:03
Muzyka nie świadczy o charakterze człowieka. Każdy jest jaki chce, a to że się słucha metalu nie znaczy, że morduje gwałci czy coś... jeśli kogoś "prowadzi" muzyka do postępowania wbrew własnym wartościom lub krzywdzenia innych osób, to radzę zasięgnąć pomocy psychologa. Człowiek chyba ma jeszcze własny rozum, choć różnie to bywa...
"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw
Dodano: 2007-10-11 17:10
Gdy znajoma usłyszała, że słucham metalu to zaraz było "zeszłaś na złą drogę". I kto wyrabia takie opinie? Ci, którzy nie są sobą. Tylko robią wszystko według muzyki. Nie wiem, gdzie tacy ludzie mają głowę... Jeśli ktoś usłyszy w teksie piosenki : "zabij" to co, pójdzie i zabije? Jeśli człowiek chce zrobi coś złego to i Bach mu nie pomoże... a metalem nie trzeba sobie sumienia oczyszczać. trochę myślenia... :?
"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw
Dodano: 2007-10-11 17:25
Ludzie wygłaszający takowe opinie, jak przytoczona przez Ciebie, po prostu mają nikłe pojęcie o tym, czym jest metal. Sam niejednokrotnie się z czymś takim spotkałem. Po prostu kiedyś/gdzieś ktoś im wmówił/naczytali się, że metal to zło/satan i teraz rzeczą bezsensy, niejednokroknie na niekorzyść innych (czyli, tych co słuchają "ciemnej strony muzyki"). :roll:
PS: Bach mu nie pomoże, ale może stanowić wymówkę. Co gorsza, ludzie w oną wymówkę potrafią bezkrytycznie uwierzyć :roll:
Dodano: 2007-10-11 17:50
Zło i dobro to nasz wybór... nauczyłam się nie przejmować. Ale bez przesady jeśli chodzi o niektórych, którzy myślą, że jak słuchają metalu to wszystko im wolno i są ponad prawem. Bycie sobą i słuchanie ulubionej muzyki nie oznacza zabijania, kradzieży pobić itp. Nie powinno się łączyć ludzi czyniących źle z metalem tak samo jak metal z ludźmi złymi... to jest wina rozumu nie muzyki...
Racja... Bach może być wymówką... wszystko nią może być.
Dodano: 2007-10-11 18:50
Kiedys słyszałam, że przeprowadzono badania, ktore sprawdzały poziom inteligencji osób preferujacych różne typy muzyki... i okazało sie, że wcale nie ludzie zasłuchujący sie w muzyce klasycznej,a wielbiciele duzo mocniejszych brzmien (metal) przodują w tym zestawieniu ;]
To taka skromna dygresja...
Ale zauważmy tez, ze takie poglady nie są bezpodstawne. Na pewno nie raz i nie dwa spotkaliśmy sie z "metalem" drącym twarz: SATAN! SATAN! SATAN! Ale ludzie musza zrozumiec, że to sa przypadki, tak samo jak w innych sprawach, kiedy to grupa osób potrafi zepsuc opinie o całosci...
Dodano: 2007-10-11 19:23
Ten drący się "metal" to pseudo metal. Nie interesują mnie stereotypy. Człowieka trzeba poznać, żeby go ocenić. To, że ktoś złamał prawo to od razy jest metalowcem? Bez przesady. Każdy może robić, słuchać i być kim chce dopóki to nie szkodzi innym. Jeśli komuś już tak pada na umysł, że posłusznie robi to co mu muzyka "nakazuje" to nie znaczy, że wszyscy są tacy sami.
Dodano: 2007-10-12 07:04
| Aria_de_Bloodvarie napisał(a): |
| Jeśli komuś już tak pada na umysł, że posłusznie robi to co mu muzyka "nakazuje" to nie znaczy, że wszyscy są tacy sami. |
Dokładnie - wcale to nie oznacza, że każdy metalowiec jest omamionym skurlem, którego należy unikać za wszelką cenę. A ten wrzeszczący metal to nawet satanista nie jest, tylko zwykły krzykacz, próbujący zwrócić nas siebie uwagę. :roll: Takich to zbywam wrednym milczeniem :twisted:
Dodano: 2007-10-12 12:12
Nie wrzucajmy satanistów i metalowców do jednego worka. Wiara to jedno, a muzyka drugie. Bez sensu jest mieszanie tego, bo to nie jest prawda... Stereotypy są koszmarne... a ludzie wierzą plotkom... ten "satanista" mógłby trochę przystopować...
Dodano: 2007-10-12 13:01
| Aria_de_Bloodvarie napisał(a): |
| Nie wrzucajmy satanistów i metalowców do jednego worka. Wiara to jedno, a muzyka drugie. |
Oups, nie miałem zamiaru tego robić. Najwyraźniej jednak tak wynikło z mojej wypowiedzi <łup o ścianę>. Jasne, że muzyka to jedno, a wiara to drugie. :roll: Tylko, że pospół często tego nie rozumie. Niom, ale to już rozmowa na inny temat. :wink:
Jeszcze, co do szerzenia nienawiści -> jeśli już to można to zarzucić wielu nurtom muzycznym, nie tylko metalowi. Nie wiem, czego akurat czepli się metalu :roll: